Food

Cheesecakes, part 1: gingerbread-gluhwein

Heippa,

Anteeksi reilun viikon hiljaisuus, se on johtunut ihan siitä, että muutama viikko sitten töistä lähtiessä vetäsin hieman paremmin slipat ja oikea kyynerpääni murtui ja tässä ollaan nyt vielä muutama viikko sairaslomalla sen takia :/ Koska kyseessä piti tietenkin olla oikea käsi, on asioiden tekeminen ja esim kirjoittaminen aiemmin ollut hieman hankalaa, sillä käsi väsyy todella nopeasti ja sen on oltava tietynlaisessa kulmassa, jottei siihen särkisi koko aikaa..

Mutta itse aiheeseen, olen suuri juustokakkujen fani – minusta ne nyt vain sattuvat olemaan parhaita makeista jälkkäreistä! Itse varsinkin tykkään tehdä ei-paistettavia juustokakkuja, sillä mielestäni niihin saa enemmän vaihtoehtoja kuin paistettaviin, esimerkiksi makujen tai koostumuksen perusteella. Ajattelinkin jakaa teille muutaman oman lempparini muutamassa eri postauksessa, jottei näistä tule kilometrien mittaisia: Ensimmäisenä ihana jouluinen pipari-glögijuustokakku, joka sopii vaikka joulupöytään jälkkäriksi!

Tämä resepti taitaa alunperin olla spotattu Valion sivuilta/lehdestä, mutta itse muokkailin sitä hieman omaan makuun sopivammaksi. Tykkään, että täytteessä taikka kakussa on joku pieni twisti ja yleisimmin näissä valmisresepteissä on makuuni liikaa liivatetta ja täytteestä tulee kuohkean sijaan kumimainen. En myöskään ole kiilteiden ystävä, joten yleensä jätän sen omista juurtokakuistani pois, mutta laitan sen nyt tähän reseptiin, mikäli punaista väriä kakun pintaan haluatte:

Pohja: 200g piparkakkuja

100g voita

Täyte: 4 liivatelehteä

2dl kuohukermaa

2tl piparkakkumaustetta

0,5dl glögiä (n. 2rl sivuun liivatetta varten)

1prk Maustettu rahka, joulumaku luumu-kaneli

1prk Maustettu rahka, vanilja

sokeria oman maun mukaan

(Kiille: 3dl punaista glögiä, 2 liivatetta)

Koristeluun: pipareita, valkosuklaata, glögimaustetta, sokerimassasta kuvioita – mielikuvitus rajana!

  1. Esivalmistele irtopohjavuoka laittamalla pohjalle pingotettu leivinpaperi. Mikäli haluaa hieman ohuemman täytteestä, voi reseptin tehdä 26-28cm vuokaan ja vastaavasti taas runsaamman täytteen haluava voi käyttää 22-24cm vuokaa.
  2. Murskaa piparkakut – itse tykkään, että pohjassa on jotain suu-tuntumaa, joten jätin piparit melko rouheiksi paloiksi. Sulata rasva ja lisää se pipareiden joukkoon. Painele voi-pipariseos vuuan pohjalle ja laita esim jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
  4. Vaahdota kuohukerma ja lisää piparkakkumauste kerman joukkoon.
  5. Sekoita toisessa kulhossa rahkat ja glögi keskenään, jätä glögistä muutama ruokalusikallinen sivuun liivatteita varten. Mikäli haluaa jouluisemman maun, voi vaniljarahkan sijaan laittaa 2 luumu-kaneli-rahkaa tai esimerkiksi vaihtaa vaniljan appelsiinin makuiseen. (Mikäli maustettuja rahkoja ei löydy, voi sen myös tehdä itse laittamalla tavallista tuorejuustoa taikka rahkaa ~300g ja 100g luumusosetta/-marmeladia, kanelia ja vaniljasokeria oman maun mukaan.)
  6. Lisää kermavaahto rahka-glögiseokseen varovasti sekoittaen.
  7. Kuumenna jäljelle jäänyt glögi ja lisää liivatteet glögin joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnolla, että liivatteet sulavat varmasti. Lisää glögi-liivate seos muun täytteen joukkoon kaataen ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.
  8. Lisää täyte pohjan päälle, anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia. Itse tykkään juustokakuista vasta seuraavana päivänä, kun pohja on hieman tasaantunut ja täytteenkin maut tulevat paremmin esiin.
  9. (Kiille: Anna itse juustokakun hyytyä ensin noin 2-3h, jonka jälkeen vasta kannattaa kiille laittaa päälle. Lämmitä glögistä noin desin verran ja sulata pehmenneet liivatteet glögiin. Kun liivate on sulanut kuumennetun glögin joukkoon, lisää loput glögistä viilentämään seosta. Sekoita hieman, mikäli seos on vielä liian lämmintä! Kaada viilentynyt seos varovasti juustokakun päälle, esim lusikkaa apuna käyttäen (liian nopeasti tai lämpimänä kaadettuna kiille saattaa tehdä täytteen pintaan kuoppia taikka alkaa sulattamaan jo jähmettynyttä täytettä, jolloin kiille ei enää ole kiille…). Anna jähmettyä jääkaapissa vielä tunnin parin verran)
  10. Ennen tarjoilua: Juustokakun koristelussa vain oma mielikuvitus on rajana! Jouluiseen teemaan sopivat vaikkapa glögimauste-seos, piparit, valkosuklaa lastuina tai raastettuna, taikka itse tein valkoisesta sokerimassalla lumihiutaleita sellaisella sokerimassa-leimasimella.

20161116_124451

20161116_124501
koristelussa vain mielikuvitus on rajana!

// Hi,

Sorry about this few week silence, it has been only because I few weeks ago took a bit faster leaving from work, slipped and felt down. From this accident I broke my right elbow and here we still are for few weeks on a sickleave :/ And of course it needed to be my right arm, so doing stuff and e.g. writing has earlier been a bit difficult, because my hand started to hurt or get numb very fast, so step by step I’m learning to do things with left hand or taking stuff more and more easier than earlier…

But on the topic, if you didn’t know already, I’m a huge fan of cheesecakes – and I think they are just best from all desserts! As myself, I personally like to make these non-baked cheesecakes, because for my opinion there is more flavors and structure varieties, than in baked ones. I planned to share few of my absolute favorites in few different posts, because otherwise these will be miles longs. And at first I want to share with you this delicious wintry cheesecake with gingerbread bottom and gluhwein-topping. 

Bottom: 200g gingerbread

100g butter

 

Filling: 4 gelatine leafs or 2 tsp gelatine powder

2dl whipped cream

2tsb gingerbread-seasoning

0,5dl gluhwein (alcoholic or nonalcoholic)

300g quark or creamcheese (unflavored)

100g plum chutney/jam/marmalade

cinnamon, vanilla and sugar by own taste

2tbsp gluhwein for melting gelatine (alcoholic, or nonalcoholic)

 

Decoration: gingerbread, white choco, gluhwein-seasoning, white fondant – you name it!

  1. Prepare the cake tin by putting some baking paper on bottom (helps to separate cake from tin). If you want filling to be a bit thinner, you can make this on 26-28cm cake tin, or if you want more thicker, use 22-24cm tin.
  2. Crush the gingerbread (in a machine or put gingerbreads to a plastic bag, that into a kitchentowel and smack with rolling pin). Personally I like that there is some mouthfeel, so I leave these crumbs a bit bigger pieces. Add melted butter into a crumbs and mix them together. Press butter-crumb mixture onto a cake tin bottom and put to fridge to set up while you make the filling.
  3. Froth the whipped cream and add gingerbread-seasoning for that. If you want, you can also add well-crushed gingerbread in. 
  4. Mixed in another bowl a quark or cream cheese, gluhwein, plum jam/-marmalade and cinnamon, vanilla and sugar together. If you want more flavors, you can also put some grated orange peels with. 
  5. Mix whipped cream gently with gluhwein-mixture.
  6. Heat that small amount of gluhwein and add it to gelatine. If you have gelatine leafs, soften them in a cold water before adding to warmed gluhwein. with powder add warmed gluhwein to gelatine and stir well that gelatine is melted. Add gelatine-gluhwein mixture to other filling by pouring it in a slow fall and stir all the time that gelatine blends well into a mixture.
  7. Add mixed filling on a bottom and let it congeal in fridge at least 3-4 hours. I usually make cheesecakes in a previous night already, that they are definitely congealed and usually the taste is better on a next day, when all flavors have balanced. 
  8. Just before serving: Decorating a cheesecake only your imagination is limit! For this wintry theme, you can decorate with gluhwein-seasoning, crumbled gingerbreads, white chocolate grated or melted, or as I made from white fondant a snowflakes with fondant-stamp. 

Leave a comment